Tijd voor wifi in de auto

Wifi in de auto is precies zoals het klinkt. Wifi gebruik je normaliter om op draadloze wijze gebruik te maken van het internet en alle activiteiten die hiermee verbonden zijn. Je gebruikt wifi in de auto niet alleen om op internet te surfen, maar ook voor het gebruik van apps en je navigatie.

Via wifi kun je in de auto e-mails checken, de huidige weersvoorspellingen bekijken, je playlist afspelen, een film kijken en nieuws lezen. Zonder wifi trek je geen nieuwe data naar binnen, tenzij je hiervoor je mobiele telefoon gebruikt en dat mag in ieder geval niet tijdens het autorijden.

Wat heb je nodig voor wifi onderweg?

Aangezien wifi zonder kabels functioneert – net zoals thuis je modem het mogelijk maakt om binnenshuis draadloos op het internet kunt – heb je wel toegang tot het draadloze netwerk nodig. Dit kan op diverse manieren en de ene optie past beter bij je dan de andere. Het minste waar je beschikking over dient te hebben is een 4G of 5G abonnement met voldoende data. Daarnaast hangt het er van af wat je onderweg wilt doen, want voor enkel e-mails naar binnen halen, kun je wellicht met de beschikbare data van je mobiele data-abonnement prima uit de voeten, zeker als je een onbeperkt abonnement hebt.

Optie 1: Je telefoon als hotspot

Wil je met meer mensen gebruik maken van wifi in de auto? Dan kun je van je eigen telefoon een hotspot maken. Je kunt dan een eigen wachtwoord voor jouw privénetwerkje op je telefoon creëren, waarmee je alleen mensen die je vertrouwt het wachtwoord geeft. Afhankelijk van wat je medereizigers aan het doen zijn, kan de data van je mobiele abonnement ontoereikend zijn of de hoeveelheid data die tegelijkertijd verbruikt worden vertragen het internet aanzienlijk.

e8372h-153 USB DongleOptie 2: Een dongel voor wifi

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is een dongel. Heb je een nieuwere auto met een USB-aansluiting? Een dongel met bijbehorend data-abonnement kan je dan uit de brand helpen. Een dongel is – bij een ouder model auto zonder USB – ook aan te sluiten via de 12V-aansluiting in je auto. Heb je een laptop naast je liggen, dan kan de dongel natuurlijk ook in de USB-aansluiting van je laptop gestoken worden om een internetverbinding tot stand te brengen.

Optie 3: Een mifi router

Naast de dongel als los apparaat heb je ook nog de mifi router. Deze mobiele wifi (mifi) kan meer aan dan alleen 3G en is daardoor sneller bij het gebruik van veel data of veel internetgebruik op hetzelfde moment. In je mifi apparaatje stop je een simkaart met voldoende databundel en gezien de batterij in dit apparaatje, hoef je het niet per definitie met een USB- of 12V-aansluiting te verbinden. De mifi router functioneert op zichzelf. Er zijn mifi routers die je wel in kunt steken, waarmee je tijdens het rijden de batterij oplaadt en nooit voor de situatie komt te staan dat de mifi router zelf leeg is. Voor lange ritten kan deze optie je beter passen.

Optie 4: Simkaart sleuf in de auto zelf

simkaart sleuf in auto

Bij nieuwere auto’s vind je vaak al een simkaart sleuf waarin je de simkaart steekt. Als je een nieuwe auto gaat kopen, bieden fabrikanten ook vaak de optie om deze sleuf als extra te installeren. Het kan dan ook het overwegen waard zijn om dit bij de investering in een nieuwe auto meteen te laten doen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Wifi in de auto: waar begin je?

Allereerst kijk je naar de leeftijd en beschikbare aansluitingen in je auto en de hoeveelheid data die je onderweg verwacht te gaan verbruiken. Afhankelijk daarvan maak je een keuze voor een van de beschikbare opties. Vervolgens ga je per optie shoppen naar de beste aanbieding voor je losse simkaart met data-abonnement, met (of zonder als je al een simkaart sleuf in je auto hebt) een kwalitatief goede mifi router of dongel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *