Je zou het bijna vergeten door alle pandemie-ongein, maar 5G staat op de voordeur te kloppen en we hebben ons mobiel internet harder dan ooit nodig. Is dit het einde van 4G? TL;DR: nee natuurlijk niet! We knallen harder dan ooit tevoren nu met zakelijk und also also als WiFi in die auto. Ook een blik op dé drie mobile internet trends van 2021.
U wilt even snel mobiele trends? Let u dan wel op het Groẞe verschil tussen techniek / aanbod / gedrag. En weet dat daar ook nog een verschilletje in zit qua grootte. De allergrootste? Digitalisatie (duh). Daarna: connectivity. Toen ons allerzalige 4G kwam in het jaar des Heeres 2013, in de stal van KPN (aangewezen door de 3G’s), werd daarmee een techniek in de markt gezet dat zich reeds had bewezen. Het was the next logical step. Technisch gezien, is een 6G of 7G dan ook een vanzelfsprekendheid op de lange termijn. Maar goed, 5G.
5G vervangt NIET 4G overal
Je ziet 5G nu bij onze drie Nederlandse aanbieders KPN, T-Mobile en het nog steeds bestaande Vodafone. (Check onze site Onbeperkt5g.nl voor mooi aanbod!). Deze drie mobiele musketiers zijn als een dolle dwaas die kleine verzendkastjes in stedelijk gebied aan het bouwen. Want 5G is een boel meer data en daar heb je dus een boel meer dataverkeer voor nodig. En het echte snelle 5G? Dat vraagt om een dikke laag verzendkastjes. Maar een Boer Jan mot dat niet, en de telecomboeren betoalen da niet, dus heeft Jantje de vrouw van Jan voorlopig géén 5G. Zal dr ook niet zo snel komen ook. 4G blijft dus de standaard in het buitengebied.
Ander consumentengedrag door nieuw aanbod
Toen, ooit, weet je nog? – 4G kwam, was dat het startpunt van mobiel internet gebruik onderweg. We konden anders dingen doen, en dan kom je dus aan bij de fase gedrag. Hoe mooi de heren en dames wetenschappers ook de techniek kunnen bedenken, de aapjes aan de andere kant van het spectrum gaan er gewoonweg mee aan de haal om onthutsende dingen te doen zoals:
- 73% van de Nederlanders gebruikt smartphone op de toilet (Adformatie)
- Brazilian patron preoccupied with his cell phone doesn’t notice the bar was being robbed by an armed gunman (daily mail)
- Het gebruik van de smartphone leidt in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. (Veilig Verkeer Nederland)
En nu hebben we er dus een nieuw Nederlands woord bij: smartphoneverslaving. Allemaal dankzij 4G. Connecting people. Je zou dus verwachten dat we hmmm enigzins terughoudend zijn met het massaal omarmen van nieuwe dingen? Bwahahahahaha, natuurlijk niet, G!
Mobiele trends 2021
Eerst maar onze commerciële plugin (schoorsteen moet roken, nietwaar?). Dit staat er NU op stapel (Klik! Koop! Spendeer!)
- WiFi in de auto. Precies zoals het klinkt. Wifi gebruik je normaliter om op draadloze wijze gebruik te maken van het internet en alle activiteiten die hiermee verbonden zijn. Je gebruikt wifi in de auto niet alleen om op internet te surfen (voor je passagiers dan, hé), maar ook voor het gebruik van apps en je navigatie. Lees verder over WiFi in die auto op onze neues sites.
- Zakelijke telecom. Oké, dit is vooral nieuw voor ons en niet voor u. Maar! Dat haakt wél mooi aan bij *haalt diepe bullshit-adem* de B2B-trend dat inkopers en ondernemers die in hun privéleven gewend zijn geraakt aan een hoog serviceniveau, dat ook automatisch verwachten bij zakelijke transacties – de zogeheten expectaction transfer die leidt tot een nieuwe e-commerce golf bij groothandels en indirect ook de D2C (Direct-to-consumers) trend bij merken aanwakkert. Dus. Check onze zakelijke telecom uitleg!
- 4G op de maan. Ja het is heus, Nokia, bekend van de onbreekbare mobieltjes die jaren meegaan op één enkele oplaad (ongeveer dan), is bezig een 4G-netwerk op onze grote zilveren vriend te bouwen. Lees hier een volledige uitleg met extra feitjes waar je niet op zat te wachten.
Ja maar die blik op de echte mobiele internet trends dan? Weet je het zeker dat je dat van ons wilt horen? Oké dan!
Mobiele internet trends 2021
U vraagt wij draaien:
1. Immersive: VR en AV
Weet je Occulus Rift nog, dat óók door big tech Facebook werd gekocht? Virtual reality brillen. Een heleboel bedrijven maken daar nu allerlei meuk voor die ook steeds goedkoper wordt, zodat je niet duizelig wordt, je woonkamer per ongeluk aan puin slaat en andere VR fails. Lijkt vooral in de hoek te zitten van de gaming industrie en van bepaalde medische toepassingen.
AV staat voor augmented reality. Weet je nog die ene app (naam kwijt) waarmee je je telefoon op een straat richtte en je de Funda-prijzen op je scherm zag? Daar is iedereen nu bezig, met name om te laten zien hoe iets er uit komt te zien (huisinrichting / kleding / make up). Dit zijn de top 5 van vandaag:
- Houzz (Android, iOS)
- IKEA Place (Android, iOS)
- YouCam Makeup (Android, iOS)
- BBC Civilizations AR (Android, iOS)
- SketchAR (Android, iOS)
Demo van IKEA:
Ja dit is van 2017. En ja, dit is ook volgend jaar weer een trend. Pas wanneer het gemeengoed is, is het trend af.
Wij voorspellen alvast:
- Nog meer gestaar naar schermpjes (meer tijd gespendeerd aan het smartphone kanaal, toename in gebruik mobiel internet)
- Aangevuld met nog meer irritant ‘Hey, moet je kijken’ (samenwerking over meerdere smartphones wordt een ding – apps waarmee je samen naar hetzelfde kijkt en dingen kunt doen)
- Interessant geblaat tegen de verkoopster: “Ja dat had ik al gezien ja, in jullie app.” (groter gedeelte van de funnel gaat via selfservice, toegevoegde waarde persoonlijk contact groter dan ooit wanneer het er dan eindelijk is)
2. VIDEO interactie
Weer zo eentje waarvan je denkt: dat hadden we toch al? Huh? Wat is dit nou voor een dom lijstje? Nou. Nog nooit tevoren vonden we het opeens toch best wel een goed idee om de aankoop van een huis – de grootste aankoop die je ooit in je leven doet – via een video schermpje te doen: makelaar biedt bezichtingen aan via WhatsApp. Een app is ook handig voor huizenbezoek bij kwetsbaren, en die app kan straks nog meer. Samenwerken aan dat project of die ene klant deden we vorig jaar opeens toch maar eventjes opeens via Microsoft Teams, Google Hangouts of Zoom. Teveel op je dikke reet zitten? 13% van de Nederlanders volgde online filmpjes met instructies van de sportschool of vereniging.
Video-interactie zal ook in 2021 de pan uit rijzen. Niet alleen omdat het nog wel even duurt voordat we weer knuffelend en tongend over straat zullen lopen, maar ook omdat het hele fucking coronagedoe aan nogal wat bomen heeft geschudt. Voornamelijk: hoe we kopen (meer online), hoe we werken (óók meer online). Ander gedrag. En dat zullen we gedeeltelijk blijven doen zo. Die makelaar ontdekt dat het toch wel verdraaid handig is om in sommige gevallen een digitale bezichtiging te bieden, alleen niet via die privacypikkers van WhatsApp misschien. En ook het shoppen wordt anders.
Shoppen wordt anders
In China is er een grote trend genaamd New Retail, bij de HEMA aldaar, niet te verwarren met onze HEMA (die gasten daar stelen echt elk idee!), het is een soort van Amerikaanse Whole Foods: je kunt online bestellen via een winkelmedewerker die voor jou de winkel doorloopt, producten laat zien, en jij roept: DIE LINKSE! JA DIE RIJPE AVOCADO! NEE, DIE! GVDRM DAS DE VERKEERDE! etc. Ok dat stukje hebben ze er nu naar het schijnt uitgehaald, maar voor de volledigheid een intro op shopping in the future! Waar je smartphone de afstandsbediening is:
Wij voorspellen aan u:
- “Jos… wanneer heb je voor het laatst gedouched eigenlijk?” (Dr gaat zoveel meer via video, dat er een nieuwe etiquette zal komen. Wallen onder je ogen, schreeuwende kutkoters, poezebeesten die hun anus komen showen, bloemetjesbehang, hakenkruizen op de muren… Kan op een gegeven moment niet meer. De ouwe lullen en dozen onder u zullen wellicht nog de begintijd van het internet herinneren? Alles kon nog, een gevoel van pionieren en echt mensenlijk contact leggen? Dat is er nu met dat knullige videobellen. Een beetje. En net als toen komen er straks slimme jongens overal geld van maken en de boel woke lekker gaan cancellen. Dus wij voorspellen: er komt een super app voor video. Beter, gemakkelijker en superhandig voor alles. De nieuwe standaard. En vervolgens wordt alles stapsgewijs ingedamd en gestroomlijnd. Zoals Zwarte Piet roekeloos van Facebook is verwijderd bijvoorbeeld. En Jos straks van het videobellen omdat ie er onappetitelijk uitziet. Sorry Jos.)
- “Weer zo eentje” (De straat-aso’s die wild lullend tegen hun oortje of draadje rondlopen, zullen dat nu tegen een schermpje doen. Weet je tenminste wat ze aan het doen zijn: video-interactie op straat. Hip & happening!)
3. Doekoe op je phone
Ook zo’n bestaande trend (ja sorry, maar we schreven tocj al dat het vooral ging om gedrag en niet om techniek?) die een turboboost heeft gekregen dankzij corona: betalen met je telefoon. Want: contactloos is kuchloos. Maar waarom niet met je bank kaart contactloos? Want dat doe ik nu en ik wil niet met de smartphone betalen? En hele goede vraag, maar er komt een generatie aan die ALTIJD een smartphone bij zich heeft maar geen portemonnee. Of sleutels. Of een ID. Alles op die phone. Net zoals jij en ik al géén fotocamera, stadskaart, MP3-speler/walkman, of agenda bij ons hebben.
Inderdeed, hoe handig is het dan als echt ALLES via je telefoon gaat en je batterij leeg is? Dan wordt je door je apparaat gestuurd naar een oplaadpunt om op te laden. Hoezo robot overlords ver in de toekomst?
- WeChat, toch stiekum een van Werelds meest gebruikte apps alleen niet in de Westerse Wereld. WeChat combineert messenger, social media mét een mobile payment app (en een social credit score, maar dat terzijde, dominee – de koopman is eerst aan het woord)
- Amerika dan? Een onderzoek door Mercator Advisory Group meldt een 11% toename van het gebruik van QR-betalingen in de VS tot en met oktober 2020. PayPal, Square en Uber Eats hebben allemaal de mogelijkheid om QR-codes te betalen geïntroduceerd. Make America Pay Mobile Again!
- Europa! Volgens Visa Europa Research heeft 68% van de Europeanen een mobile payment app in 2020. (Deze schrijvert heeft in ieder geval Revolut dat inderdaad Google Pay ondersteunt…)
Papier geld? Dat beweegt de andere kant op – en wordt steeds minder. Vraagje: hoe ziet een briefje van 100 euro eruit? En 200 euro? Wanneer heb je die voor het laatst in je handen gehad?
Cashless shoppen (dus via je smartphone) is iets waar techgigant Amazon mee aan het spelen is in Amazon Go:
Wij voorspellen de volgende scenario’s:
- “Ding dong! Mag ik even bij u opladen? Ik moet betalen voor parkeren maar mijn telefoon heeft geen batterij meer.” (Slaafs gedrag naar de smartphone toe. Uitlachen en deur dicht doen, of tijdens het opladen de wekelijkse afwas en andere kudtklusjes laten doen)
- “KUUUdTTTTT!” (De standaard reactie van iemand die zijn telefoon is verloren. Sta je dan, hippe reiziger in Sinaloa, Mexico. Wat nu? Privacy, cyber security, en allerlei bijbehorende IT-diensten zullen toenemen voor het beveiligen van je data, het terugvinden van je telefoon en het overzetten van een backup. Dat is nu niet zo gemakkelijk bij elkaar genomen.)
- “HUH?” (Opeens tig euro van je telefoon af. Want je leunde tegen dat ene apparaat. Of een of ander slinks persoon loopt dicht langsje met een bliepbliep-apparaat. Nieuwe systemen zeker nu te snel opgezet, inclusief allerlei kinderziektes. Als early always béta-tester mag jij het systeem helpen bouwen.)