4G op de maan - Nokia en NASA

4G op de maan (en straks 5G)

De onbeperkte 4G-gekte bereikt nu zelfs de maan. Het allereerste mobiele netwerk op de maan wordt door Nokia Bell Labs in opdracht van NASA gebouwd. Vetje cool, maar hoe dan? En wat hebben wij er dan aan? Uw verslaggever rapporteert veilig vanachter zijn bureau. 

Persbericht van Nokia op 19 oktober:

  • Nokia is door NASA benoemd tot partner voor het bevorderen van “Tipping Point” -technologieën voor de maan;
  • Het eerste LTE / 4G-communicatiesysteem in de ruimte;
  • Een belangrijke stap voor een duurzame menselijke aanwezigheid op de maanoppervlakte;
  • Planning: eind 2022 is de lancering.

Het doel is een “ultracompacte, energiezuinige, “space-hardened” (hoe vertaal je dat!?), end-to-end LTE-oplossing op het maanoppervlak te bouwen en te implementeren. Daarvoor werkt Nokia samen met  Intuitive Machines om dit netwerk in hun maanlander te integreren en het naar het maanoppervlak te brengen. Het netwerk zal zichzelf vervolgens configureren en zo het eerste LTE-communicatiesysteem op de maan tot stand brengen.

En dan, Nokia? 

Het netwerk zal cruciale communicatiemogelijkheden bieden voor veel verschillende datatransmissietoepassingen, waaronder vitale commando- en controlefuncties, afstandsbediening van maanrovers, real-time navigatie en streaming van high-definition video. Deze communicatietoepassingen zijn allemaal van vitaal belang voor de menselijke aanwezigheid op de lange termijn op het maanoppervlak.

Het LTE-netwerk van Nokia – de voorloper van 5G – is bij uitstek geschikt voor het leveren van draadloze connectiviteit voor elke activiteit die astronauten moeten uitvoeren, waardoor spraak- en videocommunicatiemogelijkheden, telemetrie en biometrische gegevensuitwisseling en inzet en controle van robot- en sensorlasten mogelijk zijn.

Borstklopperij van Nokia!

Dit is zulke mooie corporate bullshit, dat we deze graag integraal overnemen en de subjectieve woorden duiden:

Marcus Weldon, Chief Technology Officer at Nokia and Nokia Bell Labs President, said: Leveraging our rich and successful history in space technologies, from pioneering satellite communication to discovering the cosmic microwave background radiation produced by the Big Bang, we are now building the first ever cellular communications network on the Moon. Reliable, resilient and high-capacity communications networks will be key to supporting sustainable human presence on the lunar surface. By building the first high performance wireless network solution on the Moon, Nokia Bell Labs is once again planting the flag for pioneering innovation beyond the conventional limits.

Inderdaad, daar staat dus eigenlijk niets nieuws!

NASA, vertel waarom nou!

  • NASA’s Space Technology Mission Directorate zoekt ruimtevaarttechnologieën die de ontwikkeling van commerciële ruimtevaartcapaciteiten kunnen bevorderen en toekomstige NASA-missies ten goede kunnen komen.
  • De publiek-private partnerschappen die tot stand zijn gebracht via Tipping Point-selecties, combineren NASA-middelen met bijdragen uit de industrie en begeleiden de ontwikkeling van kritieke ruimtevaarttechnologieën.
  • NASA is van plan deze innovaties te gebruiken voor zijn Artemis-programma, dat tegen het einde van het decennium duurzame operaties op de maan zal opzetten ter voorbereiding op een expeditie naar Mars.

Ah, zeg dat dan!

Ah, Mars! Maar ELON MUSK dan? Nou. Onze Elon repte in 2018 al over 4G op de maan, maar die heeft er dus verder weinig mee gedaan.

Extra feitjes waar je niet op zit te wachten:

  • Nokia kreeg 14,1 miljoen dollar van NASA hiervoor;
  • 4G werkt stukken beter op de maan dan op de aarde omdat er geen bomen, huizen of gebouwen in de weg zullen staan (nu nog)
  • Later kan het 4G-netwerk worden geüpgraded naar het snellere 5G.

Wat 4G op de maan jou straks oplevert?

Kekke videobeelden van astronauten op de maan, maan-foto’s en 3D-scans, nieuwe maanfeitjes, nieuwe single van Maan, maannieuws en maan-fake-news, meer maanmuziek, meer ouders die hun kind Maan noemen, aanmaningen en natuurlijk: een nieuwe waardering voor de maan. De maan kan namelijk straks beter communiceren, waardoor we de maan hopelijk, beter kunnen begrijpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *