Alles over het kiezen van een MiFi abonnement

Wil je tijdens je vakantie veilig en snel kunnen internetten, dan is een MiFi router onmisbaar. MiFi staat voor ‘mobiele wifi’, oftewel wifi die je met je mee kunt nemen. De MiFi router betreft een klein apparaatje dat gemakkelijk mee te namen is. Niet alleen tijdens een kort verblijf in het buitenland, maar ook wanneer je je langer buiten de Nederlandse grenzen bevindt. Het grote voordeel van de MiFi router is dat je er meerdere apparaten op kunt aansluiten. Zo profiteer niet alleen jij, maar ook je eventuele reisgenoten van de mobiele internetverbinding.

De MiFi router in combinatie met een data only abonnement

De MiFi router is dus een mobiele 4G router met simkaart. Het grootste verschil met een wifi hotspot op je telefoon is dat je een simkaartje met een data only abonnement (MiFi abonnement) nodig hebt. Vier je vakantie in Europa, dan kun je een tijdelijk data only abonnement bij een internetprovider naar keuze afsluiten. Binnen de Europese Unie gelden dezelfde kosten voor internet als in Nederland. De hoge roamingkosten zijn namelijk afgeschaft. Behalve voor een data only abonnement kun je ook voor een prepaid databundel kiezen. Voor vakanties buiten Europa schaf je een lokale simkaart aan.

MiFi versus openbare wifi en hotspots

Publieke wifinetwerken lijken aantrekkelijk, maar het gebruik ervan is niet geheel zonder gevaar, zeker wanneer er geen wachtwoord nodig is. Hackers en andere criminelen kunnen zo makkelijk meekijken met jouw online activiteiten. Ook kan publieke wifi soms erg traag zijn. Tot jouw eigen mobiele netwerk, dat je met je MiFi router creëert, heeft niemand anders toegang, tenzij je die zelf verschaft. En omdat je telefoon niet als hotspot hoeft te dienen, gaat deze ook minder snel leeg.

Internet in je auto

Niet alleen tijdens je vakanties wil je gebruik kunnen maken van een snelle en veilige internetverbinding, maar ook wanneer je in de auto zit. Normaal gesproken heb je een wifiverbinding nodig om bijvoorbeeld e-mails, maar ook andere data binnen te kunnen halen. Wil je je wifi mee kunnen nemen, dan kun je gebruikmaken van een MiFi router. Je hebt daarvoor geen netwerkkabel nodig, maar ook een stroomkabel is niet nodig. Een MiFi router beschikt namelijk over een accu. Ideaal dus voor als je onderweg bent en een veel effectiever alternatief voor het gebruik van een dongel of een mobiele hotspot.

Welke kosten zijn er aan het gebruik van MiFi verbonden?

Om van MiFi gebruik te kunnen maken, schaf je eenmalig een MiFi router aan. De prijzen hiervoor lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van het merk dat je kiest, maar ook de opties die op een dergelijke router aanwezig zijn. Daarnaast schaf je een only sim data abonnement aan. Elke provider biedt je daarin verschillende mogelijkheden. Kies je voor een grotere hoeveelheid data, dan liggen de maandelijkse kosten uiteraard hoger. Echter is de prijs in vergelijking met een kleiner abonnement wel aantrekkelijker.

Dezelfde internetkosten binnen de gehele Europese Unie

Het maakt je only data simkaart overigens niet uit waar je je precies binnen de Europese Unie begeeft. Sinds juni 2017 zijn de torenhoge roamingkosten afgeschaft en betaal je overal hetzelfde tarief om internet te kunnen gebruiken. Ga je op vakantie binnen de Europese Unie, dan kun je dus gewoon een internetabonnement bij een Nederlandse provider afsluiten om overal binnen de Europese Unie online te kunnen zijn. Overigens kun je de MiFi router ook los kopen.

Een apart data only abonnement voor je MiFi router

De simkaart van je telefoon in de MiFi router gebruiken is niet heel handig, want dan kun je je telefoon niet gebruiken. Daarom is het altijd beter om voor een data only abonnement voor je MiFi modem te kiezen. Overigens biedt een beperkt aantal providers een data only abonnement aan. De verwachting is echter dat dit in de toekomst zal veranderen. Zoals al even genoemd kun je in plaats van een simkaart met een data abonnement ook een prepaid databundel (data only of sim only) gebruiken. Deze moet je zelf opwaarderen.

De mogelijkheden die Nederlandse providers je bieden

Binnen Nederland bieden verschillende providers een MiFi abonnement aan. Een MiFi abonnement is dus hetzelfde als een data only abonnement. Per provider verschilt de naamgeving. Sommige providers hebben geen data only mogelijkheden, maar bieden internet alleen in combinatie met bellen. Vanzelfsprekend kun je ook dergelijke simkaarten in je MiFi router gebruiken, echter is het zonde om ook voor belminuten en sms te betalen wanneer je dit toch niet zult benutten.

De verschillende databundels

De kosten van een MiFi abonnement verschillen per provider, maar hangen uiteraard af van de databundel die je kiest. Wanneer je genoeg hebt aan een kleine bundel, kun je behoorlijk voordelig uit zijn. Bij T-Mobile kun je op het moment van schrijven kiezen voor een MiFi abonnement 1, 5 of 10 GB per maand, of onbeperkt internet. KPN biedt de keuze tussen 1GB, 10GB of onbeperkt internet, terwijl Vodafone een abonnement van 1GB, 5GB of 15GB mogelijk maakt.

5G

Met 5G kun je maximaal snel internetten. Ook zijn de dekking en het bereik beter. Inmiddels hebben providers als T-Mobile, KPN en Vodafone reeds 5G abonnementen. Je hebt dan wel een MiFi router nodig die ook compatibel is met 5G. Om van het snelste internet te profiteren, combineer je dus een 5G abonnement met een 5G MiFi router. Naar verwachting zullen kleinere providers in de nabije toekomst ook 5G gaan aanbieden. Het verschil tussen 4G en 5G is op dit moment nog niet groot, maar in de toekomst zal hiertussen een duidelijk merkbaar verschil bestaan.

Hoe moeilijk is het om een MiFi router met een 4G kaartje in te stellen?

De meeste mogelijkheden heb je anno nu dus nog wanneer je voor 4G kiest. Het instellen van je MiFi router met een 4G kaartje is eenvoudig. Je plaatst de simkaart in de router en schakelt de laatste in om vervolgens de installatie te starten. Geef de wifi instellingen op en maak vervolgens verbinding met het internet. Met het installatieprogramma krijg je uiteraard alleen de eerste keer dat je de router aanzet, te maken. Per router kunnen de instructies verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *