Werktempo

Het werktempo moet omhoog? Enkele handige tips!

Het is de heilige graal van heel wat werkgevers: de productiviteit van de werknemers de lucht in krijgen. Het spreekt immers voor zich dat je in heel wat sectoren gewoon een beentje voor hebt als jouw werknemers taken kunnen afleveren van dezelfde kwaliteit maar net iets sneller. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk concreet aan? Hoe kan jij als werkgever ervoor zorgen dat jouw werknemers sneller en meer werken? En dat bovendien doen op een duurzame manier die jouw relatie met die werknemers niet op de proef stelt? Enkele tips!

Geregeld pauze, nooit te lang

Heel wat bedrijven zweren nog altijd bij een voormiddagblok werken, een middagpauze van goed een uur en dan het namiddagblok werken. Ouderwets en ideaal om de concentratie tot zo goed als nul te herleiden. Een betere insteek is om ervoor te zorgen dat jouw werknemers geregeld, om het uur bijvoorbeeld, enkele minuten rust nemen. Een leuke patio om even in te wandelen, een afgesloten rustplekje om even de gedachten op orde te zetten, een leuke game in de lobby: het zijn stuk voor stuk opties om daarmee te helpen!

Sneller werken

 

Een geordende werkomgeving

Het is iets waar vroeger zo goed als geen aandacht aan gegeven werd: de werkomgeving. Nochtans is een chaotische werkomgeving een ideale aanleiding om ook afgeleid te worden. Niet voor niets is er de aloude wijsheid dat een rommelig bureau zorgt voor een rommelig hoofd. Wil je het maximale uit jouw werknemers halen? Dan kan je als werkgever er alleszins al voor zorgen dat de rommel tot een minimum herleid wordt. Zo kan je bijvoorbeeld de kabels wegwerken bij de bureaus. Je kunt zoveel mogelijk daglicht binnenlaten. Zorg voor een prullenbak binnen handbereik. Stel desk organisers ter beschikking.

Gebruik muziek

Muziek is een ideale manier om op een leuke manier de productiviteit van de werknemers te verhogen. Een zachte achtergrondmuziek zorgt bij zowat 90% van de mensen voor een positieve stimulans in hun focus en hun motivatie. Hier zijn echter wel een aantal addertjes onder het gras waar je best op let. Zo mag muziek de 70 decibel niet overstijgen of het wordt als afleidend beschouwd. Zo is muziek met tekst vaak ook een afleidende factor. Wil je de productiviteit maximaliseren? Dan kan je best instrumentale muziek op de achtergrond laten spelen die vrolijk en opzwepend is!

Efficient werken doe je zo

Maak de werkomgeving ook inspirerend

Een werkomgeving mag niet rommelig zijn om de productiviteit te bewaren. Het is echter even belangrijk om van de werkomgeving een ontspannende en inspirerende plek te maken. Richt bijvoorbeeld een leuk plekje in dat persoonlijkheid uitstraalt. Hier kunnen wat persoonlijke spullen geplaatst worden. Hang wat inspirerende quotes aan de muren of zorg voor een gezellig prikbord met kaartjes en positieve boodschappen. Heb je de ruimte ervoor? Dan is een speelkamer met bijvoorbeeld een snookertafel of wat leuke games een goed idee.

Frisse lucht helpt

Iedereen die ooit heeft moeten werken in een kantoor of een omgeving zonder voldoende frisse lucht kan erover meespreken: dat helpt niet. Je krijgt er na een tijd hoofdpijn van en de concentratie is dan vanzelfsprekend ook helemaal weg. Wil je dus een productieve omgeving neerzetten? Dan is het van vitaal belang dat er voldoende zuurstof de kamer in kan treden. Alle deuren dicht en de airco laten knallen lijkt een valabel alternatief maar is dat niet echt. Niets verslaat echte frisse lucht. Ben je niet in de mogelijkheid om echt frisse lucht in de werkplek te krijgen? Dan moet er tenminste de optie zijn om geregeld een korte wandeling richting de buitenlucht te verzorgen.

Frisse lucht

Conclusie

Er zijn heel wat manieren om de productiviteit van jouw werknemers naar omhoog te krijgen. Het belangrijkste is misschien nog wel even praten met hen om te horen wat hun wensen zijn. Hier een evenwicht in vinden kan wonderen doen voor jouw zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *