4G buiten de EU

Onbeperkt internet in het buitenland? Zo zit het

Ga je binnenkort op reis en heb je een fijn internetabonnement op je telefoon? Dan kun je deze binnen de EU gewoon blijven gebruiken. Je dient pas op te letten als je buiten de EU op vakantie gaat. Om de kosten die je maakt zoveel mogelijk te beperken, kun je een aantal tips opvolgen. Op deze pagina lees je meer over internet gebruik in het buitenland. Er wordt kort uitgelegd wat roaming is, wat de Europese regels rondom internet in de EU zijn, hoe dit buiten de EU geregeld is en hoe je de kosten tot een minimum kunt beperken als je buiten de EU reist.

Wat houdt roaming in en waarom is dit belangrijk als je in het buitenland bent?

Roaming betekent dat je het mobiele netwerk van een andere provider gebruikt als je in het buitenland bent. Het is logisch dat er geen Nederlandse aanbieders in het buitenland te vinden zijn. Vandaar dat je in het buitenland aan een andere provider, uit dat land gekoppeld wordt. Houd er rekening mee dat je bepaalde limieten kunt ervaren in het buitenland, als je in Nederland een onbeperkte internetbundel of een heel goedkope bundel hebt. Je ontvangt hier vanzelf sms’jes over met meer informatie.

Uitleg over wat roaming is

Hoe zit het tegenwoordig met onbeperkt internet binnen de EU?

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben bepaald welke regels er in de EU gehandhaafd worden rondom mobiel internet. Voordat deze regels opgesteld waren, diende je in een ander land dan Nederland, een ander tarief voor je MB’s te betalen. Tegenwoordig betaal je binnen de EU helemaal geen extra kosten meer voor roaming. Hierdoor kun je gewoon van je Nederlandse bundel gebruikmaken als je een tijdje in een ander land in de EU verblijft. Je betaalt alleen nog je reguliere abonnementskosten en komt niet meer voor nare verrassingen te staan als je terugkomt van vakantie. De hoge rekeningen na een leuk uitje of een vakantie in de EU zijn hierdoor verleden tijd.

Per 1 juli 2022 is het zelfs zo dat je in heel de EU recht hebt op de snelheid van het internet waar je in Nederland voor betaalt. Heb je een abonnement afgesloten met 5G, dan heb je hier in de hele EU recht op en zal je geen 4G meer krijgen als je op reis bent.

Onbeperkt internet in het buitenland

Waar dien je op te letten als je internet gebruikt buiten de EU?

Houd er rekening mee dat je reguliere internetbundel niet buiten de EU te gebruiken is. Stel je voor, je boekt een gave vakantie naar Amerika of Bali en vergeet dat je daar je roaming uit moet zetten. De gevolgen zijn een hoge telefoonrekening. Je kunt er beter voor kiezen om tijdens je vakantie een buiten de EU-bundel bij je eigen provider aan te vragen. Is dit niet mogelijk? Dan zou je ook een goedkoop internet sim-only kaartje kunnen kopen in het land buiten de EU. Deze tijdelijke sim stop je in je telefoon, waardoor je tijdelijk een buitenlands nummer en dus gewoon internet naar keuze hebt. Je kunt natuurlijk ook afspreken met jezelf dat je tijdelijk alleen wifi gebruikt in plaats van 4G of 5G.

Roaming in het buitenland

Op welke manier kun je jouw kosten laag houden als je internet in het buitenland gebruikt?

De kosten die je buiten de EU maakt voor dataroaming, komen bovenop de kosten voor je eigen abonnement. Zorg ervoor dat je zo vaak mogelijk wifi gebruikt als je buiten de EU op vakantie bent. Je kunt je dataroaming het beste uitzetten als je de telefoon even niet gebruikt. Verstuur ook geen video’s als je internet gebruikt, dit kost je onnodig veel MB’s, doe dit liever als je weer wifi hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *