Toen de AirPods op de markt kwamen deden ze dat met de nodige fanfare. Eindelijk had je oortjes die zonder die vervelende kabels werkten. Maar tegelijkertijd stelden heel wat mensen zich vragen bij de prijs, de verliesbaarheid van de oortjes en natuurlijk ook de functionaliteiten. Vandaag de dag zijn we een paar generaties AirPods verder waardoor we ons absoluut de vraag kunnen stellen: zijn ze de moeite waard? We duiken er even in.
De pluspunten
De connectie
Het was iets waar veel mensen bij de lancering van de AirPods wat twijfelachtig tegenover stonden: blijven de oortjes wel goed geconnecteerd. Dat komt natuurlijk doordat heel wat mensen relatief negatieve ervaringen hebben met Bluetooth koptelefoons en speakers. Bij de AirPods is die verbinding echter nooit echt een probleem geweest. Even de juiste knop indrukken en de verbinding komt tot stand. Bovendien kan je vlotjes wisselen tussen apparaten. Die snelle connectie is van bij de lancering een sterk punt en ook bij de nieuwste modellen AirPods blijft dat behouden.
De kwaliteit van het geluid
Echte specialisten die hadden natuurlijk meteen vragen bij de kwaliteit van het geluid. Een draadloze verbinding en dat zit je eigenlijk ook nog eens met oortjes? Desondanks klinken de AirPods een stuk beter dan de meeste earphones die je op de markt terug kunt vinden. Bovendien is aan dat geluid bij bijvoorbeeld de AirPods 3 nog een extra dimensie aan toegevoegd. Dankzij de nieuwe speakerdrive en versterker is de audio hier sterk verbeterd. Bovendien is er ook een dynamische hoofdtracking en is de audio meer ruimtelijk. Muziek klinkt met andere woorden een stuk voller en ook als je aan het kijken bent naar een film of serie klinkt dat allemaal net dat tikje beter.
Het draagcomfort
Oortjes draag je in de regel wel voor een bepaalde tijd. Dat betekent ook dat het wel zo handig is dat ze lekker zitten. Bij de AirPods is dat draagcomfort over het algemeen wel in orde. Bovendien kan je zelf ook wel op zoek gaan naar het type dat het best bij jouw gevoel past. Zo zijn de klassieke AirPods en de AirPods 2 heel standaard qua vormgeving en heb je bij de AirPods Pro een inear-optie voor de oortjes. Vind je dat toch niet zo heel prettig? Dan is het design van de AirPods 3 een beetje the best of both worlds.
De batterij
Niet is natuurlijk zo vervelend als constant moeten wisselen van oortjes of toch richting oortjes met draden te moeten gaan omdat de batterij weer op is. Bij de AirPods valt dat al bij al nog wel goed mee. Zo kon je bij de eerste generaties AirPods al vlot enkele uren genieten van muziek voor je op moest laden en zo is dat bij de AirPods 3 nog eens beter geworden. Deze versie biedt maar liefst zes uur luisterplezier aan. Dit komt omdat de batterij verplaatst is van het stokje richting de kop. Ook dat is overigens iets om mee te geven: bij de nieuwste generatie AirPods is het stokje net iets korter qua design. Die batterij is dus de reden!
Waterbestendig
AirPods zijn een product dat je meer dan waarschijnlijk wel gebruikt tijdens het sporten. Dan is het wel zo handig om te weten dat de huidige generatie AirPods perfect zweet- en spatwaterbestendig is. Je hoeft dus niet constant schrik te hebben dat je ze echt wel te nat aan het maken bent. In principe kan er met jouw oortjes helemaal niks gebeuren.
De nadelen
De AirPods niet kwijt geraken
Het is de schrik van iedereen die AirPods heeft en ooit heeft gehad: ze kwijtgeraken. Je kent ongetwijfeld het gevoel dat jouw oortjes ergens onderweg uit het oor gevallen zijn. Of misschien dat je ze na het luisteren ergens hebt gelegd en nu niet meer weet waar. Dit is echter ook een nadeel dat je vrij vlot op kunt lossen. Online vind je tal van websites terug die een breed aanbod aan AirPods hoesjes en AirPods cases aanbieden. Je vindt ze terug voor elk model AirPods en in elke mogelijke kleur of afmeting. Zo anticipeer je al op dit reuzengroot probleem!
Het wisselen tussen apparaten
In theorie is één van de functies van de AirPods dat ze automatisch wisselen richting het apparaat dat audio of muziek speelt. Stel bijvoorbeeld dat je tijdens het luisteren van muziek op jouw Mac telefoon krijgt op de iPhone? Dan zouden de oortjes meteen moeten wisselen richting de iPhone zodat je het gesprek vlotjes kunt beantwoorden. Dat klinkt goed maar blijkt in de praktijk niet altijd even vlot te gaan. Bovendien is het ook zo dat we niet 100% tevreden zijn over de zoekfunctie als je jouw AirPods kwijt bent. De AirPods beschikken niet over een U1-chip en dat betekent dat de locatie niet zo nauwkeurig gevonden wordt als mogelijk zou zijn. Een gemiste kans.