T-Mobile Logo

Waarom T-Mobile klanten verloor en nu juist wint

T-Mobile verloor een miljoen klanten in 2,5 jaar tijd. Maar dat was al weer jaren terug. Sindsdien heeft de roze gigant haar leven verbetert. En haar 4G-abonnementen. 

Waarom T-Mobile in aantal klanten groeit

  • nieuwe richting in 2017: 9,1% groei in klanten, vooral door Go Unlimited met ‘challenger’-strategie’, lees: prijsconcurrentie.
  • Fusie met Tele2 eind 2018: 1,3 miljoen klanten +
  • Groei in mobiele abonnementen in 2019: 70.000 nieuwe klanten elk kwartaal +

Vanaf 2015 heeft T-Mobile vier jaar op een rij het beste mobiele netwerk. Kortom: goedkoop én goed. Check hier onze uiteenzetting over T-Mobile 4G abonnementen. of klik direct door naar T-Mobile hier.

Onderstaande wat zurig stukje is gedateerd 2015, toen T-Mobile nog geen prijsvechter was en de verkooptechnieken bijna wat Vodafoniaans aandeden. 

 Waarom T-Mobile klanten klanten verloor

Eerst de cijfers:

In 2014 verloor T-Mobile 315.000 klanten. In 2014 waren het vooral prepaid-klanten (260.000) en 55.000 klanten met een vast contract. T-Mobile verloor in 2014 ook 226.000 klanten door de verkoop van Simpel: een virtuele provider dat door het eigen management werd gekocht. Dat maakt 541.000 klanten die geen gebruik meer maken van T-Mobile.

Daarnaast stopte T-Mobile ook met MTV Mobile, maar die contracten lopen voorlopig nog door. Toch zijn dat op den duur weer een aantal klanten die T-Mobile gedag zeggen. T-Mobile geeft hierover aan dat het bedrijf ‘minder nadruk op prepaid heeft gelegd’. Echter neemt het aantal klanten met abonnementen ook al elf kwartalen af. In het tweede kwartaal van 2015 heeft T-Mobile nu nog 22 procent marktaandeel volgens Telecom Paper.

Mond-tot-mondreclame
Terwijl iedere mobile provider een bak met wurmen over zich heen krijgt online, houdt Telecom Paper een objectieve graadmeter bij met de WoM-score: Word of Mouth score, oftewel: “Zou u deze dienst aanbevelen aan een vriend of collega?” Volgens het laatste onderzoek scoort T-Mobile ver beneden de nieuwkomers Simyo en Hollandsnieuwe en ook beneden de grote spelers KPN en Vodafone. Telecomprovider Ben onder de vleugels van T-Mobile maakt een goede comeback maar scoort nog steeds lager dan T-Mobile.

T-Mobile problemen
Een veelgehoord probleem is het bereik in het buitengebied. Omdat T-Mobile louter 1800 Mhz gebruikt, betekent dat dat ze meer zendmasten nodig hebben dan een Vodafone of KPN. Daarnaast is T-Mobile erg traag met de uitrol van 4G, ten opzichte van haar concurrenten. KPN en Vodafone gebruiken 4G+ al een jaar terwijl T-Mobile pas in november begint met een 4G+ proef. Als speler in de markt loopt T-Mobile dus achter op haar concurrenten.

Volgens de jaarcijfers van 2014 van moederbedrijf Deutsche Telekom is de Nederlandse tak de slechtst presterende divisie. Redenen die worden gegeven zijn het verlies aan klanten en nieuwe regelgeving omtrent roaming (lagere tarieven voor gespreksafgifte).

Toekomst T-Mobile
De Nederlandse telecommarkt kent veel concurrentie en dat zal verder groeien. De Europese wetgeving zal ook een einde maken aan de hoge roamingkosten. De inkomsten uit spraak zullen sterk gaan dalen. Dataverbruik zal verder blijven toenemen, maar door het toenemend gebruik van OTT (Over The Top diensten zoals Skype en FaceTime) en Wi-Fi zal dat niet het verlies van gewoon bellen kunnen compenseren. Dit alles resulteert in meer concurrentie en meer waar voor je geld als consument. Wat betekent dat voor T-Mobile? Niet alleen dat ze prijzen moeten verlagen en echt vaart maken met 4G, maar ook dat ze moeten leren klanten aan zich te binden.

Mijn persoonlijke tip voor T-Mobile: wanneer je adverteert met ‘Bellen in Europa’ en ‘Vaak internetten in Europa’, laat Nederland er dan ook in vallen. Nederland is namelijk één van de grondleggers van Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *