VPN-verbinding: veilig, privacy en Netflix

VPN-verbinding: veilig, privacy en Netflix

We kregen verzoeken of we VPN konden bespreken: internet via een beveiligde tunnel. Versleuteld dus veilig, en dus goed voor je privacy. Handig voor openbare WiFi, Amerikaans Netflixen, Popcorn Time en ja ook het downloaden van torrents. Stukje duiding zoals u van ons gewend bent.

Wat is een VPN? Virtual private network

Het internet is een publieke ruimte. Bedrijven willen echter dat hun werknemers toegang hebben tot bedrijfsinformatie, en regelen een beveiligde verbinding. Een virtual private network (VPN) versleutelt het dataverkeer en biedt veiligheid en betrouwbaarheid.

Particulieren gebruiken VPN voor publieke WiFi-netwerken: anders is het voor hackers een peulenschil om jouw verzonden en ontvangen data te zien. Met VPN is ook niet te achterhalen welke sites je bezoekt en waar je vandaan komt: het is anoniem. In Amerika is er bovendien een nieuwe wet waarmee jouw surfgeschiedenis als product kan worden doorverkocht. In Nederland is er de sleepwet waarmee alles voor jaren wordt vastgelegd. Kortom: VPN beschermt je online privacy.

Hoe werkt VPN? Drie stappen

VPN maakt een beveiligde verbinding (een “tunnel”) van jouw apparaat naar een VPN-server. Beveiligd wil zeggen: versleuteld met een encryptie. De verbinding loopt via je standaard internet-provider, die zonder de encryptie geen inzage in jouw internet gedrag heeft. Loopt de verbinding via publieke WiFi, dan kan een hacker zonder die encryptie niets zien. VPN werkt dus in drie stappen:

 1. VPN op je device: software om jouw internetgedrag te encrypten.
 2. VPN-server: je maakt verbinding met een server. Die verbindt jou weer met het internet. Razendsnel. Je hebt nodig: e-mailadres met wachtwoord.
 3. Versleutelde VPN-tunnel: tussen je device en de VPN-server wordt zo een VPN-tunnel gemaakt.

Voor VPN-software en toegang tot een VPN-server heb je een VPN-abonnement nodig.

VPN-abonnement kiezen: waar let je op

Er zijn honderden VPN-providers. Je hebt dus een aantal criteria vooraf nodig om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Deze voorwaarden raden wij je aan:

 1. Servers in Nederland: want dat maakt je internet sneller.
 2. Hoofdkantoor in een vrij land: dus geen China, Rusland, het Midden-Oosten, Turkije (echt), Amerika, etc.
 3. Uitproberen: Een VPN-abonnement wordt (fors) goedkoper als je voor lange tijd een abonnement afsluit. Maar dan zit je eraan vast. Eerst uitproberen dus!
 4. Downloaden via p2p ondersteund: p2p is peer-to-peer is torrents is het delen en downloaden van grote bestanden online. Maar ook online kieken met Popcorn Time. Zo voorkom je downloadboetes.
 5. Goede privacy-voorwaarden: het is de core business van VPN-providers maar toch: je wilt dat ze jouw privacy waarborgen. Onavo VPN van Facebook bijvoorbeeld? Die verkoop al je data door. (die Amerikaanse wetgeving weer)
 6. Aantal servers: Een erg goedkope partij (zoals BlackVPN bijvoorbeeld) vraagt slechts € 49 per jaar, maar heeft dan ook maar 15+ servers. NordVPN daarintegen heeft er meer dan 5000. En dat betekent dat bij een toename in gebruik je daar niets van merkt qua snelheid.
 7. Betalingsmogelijkheden: Niet iedereen heeft een creditcard, Paypal of Bitcoin. Check of je met iDEAL kunt betalen.
 8. Eigen software voor Microsoft: kortom: installeren, aanklikken en doet het. Anders moet je zelf aan de gang met software vinden.

Wil je iets meer weten dan ‘dat het wel veilig is’, let dan op OpenVPN: de veiligste verbindingstechniek met 256-bit AES. IKEv2 is ook goed, volgens VPNgids, zie hier hun volledige vergelijking van VPN-protocollen.

Voor en nadelen VPN: Wanneer kies je voor VPN?

Voordelen VPN:

 1. Veilig internetten op openbare WiFi. In de trein, op de luchthaven of in het hotel. Allemaal openbare plekken waar hackers gemakkelijk het netwerk kunnen spoofen.
 2. Niemand hoeft te weten dat je een scheiding voorbereidt. Of vermoedt dat je een ziekte hebt. Of dat je stiekum de Pokemon film kijkt. Dat is privacy: voorkomen dat internetproviders, overheidsdiensten of advertentiebedrijven meekijken. Let op: films of software uit illegale bronnen downloaden (Zamunda.net, ThePirateBay.org) is één ding. VPN-providers trekken de grens bij illegale porno en zware criminele activiteiten.
 3. Regionale blokkades omzeilen: Netflix! Kun je doen alsof je toch in Nederland bent. Of juist in Amerika. Ook voor HBO, Amazon Prime, Hulu etc. Je kunt ook censuur omzeilen op je vakantie in China, Turkije of Rusland. Let op: daar kan lokale wetgeving tegen zijn. Check het dus wel ff.

Nadelen VPN:

 1. Kost geld. Bovenop je internetprovider.
 2. Opzetten kan lastig zijn. Kies voor een VPN-provider die liev is, Nederlands schrijft en eigen software heeft.
 3. Websites gaan nog even snel, maar grote bestanden kunnen wat trager gaan en video in HD kan happeren.

En ook iets wat je wel moet weten: log jij in op Facebook of Google. Dan ziet die partij dus wel alles. En als die partij je data doorverkoopt (Facebook) of een achterdeurtje aan de Amerikaanse overheid biedt (Google) dan is je privacy dus weer weg.

Nord VPN = Internetvrijheid

NordVPN is een VPN-provider die hoog aangeschreven in de markt staat voor de geavanceerde beveiliging, privacy en de klantenservice. Waarom NordVPN:

 1. Browse veilig en privé met versleuteld internetverkeer.
 2. Software/apps voor al je apparaten: Android, iOS, macOS, Windows, Linux, Android TV.
 3. NordVPN valt onder Tefinkom & co met hoofdkantoor in Panama. Bestaat sinds 2008.
 4. Goede privacy-voorwaarden: geen logbestanden beleid.
 5. Zes gelijktijdige verbindingen. OK voor torrents, Netflix (en HBO, Hulu, Amazon Prime en de BBC iPlayer?)
 6. Beveiliging: OpenVPN en IKEv2. (Maar ook L2TP/IPsec en PPTP voor de geavanceerde gebruikers)
 7. Geld-terug-garantie van 30 dagen: dus uitproberen.

Waarom niet kiezen voor NordVPN

Belangrijk om scherp te houden:

 1. NordVPN is een betaalde dienst. Er zijn ook allerlei gratis opties om je internet te beveiligen. Google maar op “anoniem surfen” en je kunt zo gratis anoniem het internet op. Maar lees dan wel de privacyvoorwaarden (die zijn ruk namelijk). De gratis browser Opera versleutelt je surfverkeer standaard (maar niet je mails uit je mailprogramma bijvoorbeeld). Adblock stopt vele ongevraagde reclames (ook op YouTube), aanrader dus.
 2. NordVPN is niet de goedkoopste. Nu is goedkoop soms duurkoop: check dus hierboven wat voor jou het meest relevant is.

Benieuwd? Check NordVPN hier. (Nederlandse site)

Onze top redenen om voor NordVPN te kiezen: 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Maandelijks opzegbaar voor € 11,95. Liever goedkoper? Plan voor drie jaar kost € 2,99 per maand. 24/7 customer support. Automatische killswitch. En copy/paste voor die liefhebbers van Amerikaans:

 • PCMag rated NordVPN as outstanding and has selected it as Editors’ Choice VPN two
  years in a row. It is the only VPN service provider to get all checks on PCMag’s website.
 • VPNMentor has chosen NordVPN as the Best VPN Overall. NordVPN was chosen as
  the best in other categories such as – the best VPN for iOS and the best VPN for USA.
 • BestVPN has selected NordVPN as one of the best VPN service providers of 2018.
 • Selected as the best VPN overall in 2018 by TechAdvisor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *