4G: hoe staat er mee?

December 2012 werden de 4G-frequenties geveild, zodat we met z’n allen direct dat Dumpert-filmpje kunnen bekijken. Zo’n 2 jaar en 6 maanden later is er 4G, maar nog lang niet standaard bij iedereen. 

3,8 miljard euro werd er neergelegd door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 om GSM en UMTS te kunnen blijven exploiteren en aan de gang te gaan met de 4G netwerken. Vandaag heeft KPN zijn zaakjes netjes voorelkaar, net als Vodafone, maar Tele2 en T-Mobile gokken nu op eind 2015. En ik was al geen fan van T-Mobile. Misschien is dat de reden waarom ze zoveel klanten verliezen?

 

Standaard 4G onbeperkt

Volgens Telecompaper bieden de meeste providers helegaar nog geen 4G, en degene die dat wel doen, 14 van de 68 providers, doen dat als aanvullende dienst. Bij de vier partijen die in 2012 flink geld op tafel legden, is 4G standaard bij de meeste abonnementen. Robin Mobile biedt hun 3G abonnees 4G als upgrade aan, maar sinds juli nu dus ook het Onbeperkt 4G abonnement. Robin Mobile is de enige provider die 4G onbeperkt aanbiedt met landelijke dekking, via het KPN-netwerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *