Hoe onbeperkt is onbeperkt internet?

De “onbeperkte” internetabonnementen van verschillende mobiele providers zijn niet altijd even onbeperkt als ze je willen doen geloven. Dus wij vroegen ons af, hoe onbeperkt is “onbeperkt”? Kun je dan naar hartenlust alles downloaden wat je wilt? Wat zijn de limieten waar je tegen aan kunt lopen, en bij welke provider kun je het beste terecht? We zochten het uit.

Geen zin in technisch gejammer? Spring hier gelijk naar de conclusie.

Hoeveel “Mbps” heb ik nodig?

De snelheid van een internetverbinding wordt veelal uitgedrukt in Mbps, oftewel megabit per seconde. Niet te verwarren met MB/s (Megabyte per seconde). Een vaak voorkomende verwarring waar providers graag gebruik van maken.

Providers drukken de snelheid van hun verbinding vaak uit in Mbps. Maar als je iets van het internet downloadt wordt de downloadsnelheid vaak aangegeven in MB/s. Een waarde die 8 keer lager ligt dan Mbps.

Een voorbeeld: Je hebt een telefoonabonnement aangeschaft met een maximum snelheid van 20 Mbps. Gedeeld door 8, is 2.5MB/s downloadsnelheid, die je dan in theorie zou kunnen halen. In de praktijk ligt het meestal nog veel lager. Afhankelijk van je ontvangst of drukte op het netwerk bijvoorbeeld.

Dus, hoeveel Mbps heb je nodig om een beetje normaal te kunnen internetten, video’s te kijken en muziek te luisteren? Enkele voorbeelden:

Netflix, Youtube, Dumpert en andere videosites

  • 3Mbps minimaal om in matige (SD) kwaliteit te kijken
  • 5Mbps minimaal om in goede (HD) kwaliteit te kijken
  • 25Mbps minimaal om in Ultra HD kwaliteit te kijken

Spotify, Apple Music, Deezer, SoundCloud en andere muziekapps

  • 5Mbps voor matige kwaliteit
  • 1Mbps voor goede kwaliteit
  • 5Mbps voor lossless kwaliteit

Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram en andere social media

  • Circa 10Mbps om de apps zonder haperen te kunnen gebruiken

Natuurlijk wil je meerdere dingen tegelijk kunnen doen op je telefoon, dus circa 20Mbps is wel een aardig minimum.

Fair Use Policy

De providers hanteren meestal een “Fair-use-policy”. Oftewel, een lijstje met flauwe regeltjes over wat er als wel- en niet normaal gebruik van je “onbeperkte” mobiele abonnement wordt gezien.

Extreem voorbeeld: Vind jij het bijvoorbeeld normaal elke dag Netflix te kijken op je mobiel? Je provider misschien niet, wat een reden kan zijn je internet langzamer te maken, of je abonnement zelfs helemaal stop te zetten.

Je kunt de fair use policy vinden op de site van de provider. Lees er even doorheen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe zit dat bij de providers?

Op het moment zijn er 4 providers die onbeperkte mobiele abonnementen aanbieden. Hoe onbeperkt is “onbeperkt” bij Robin Mobile, Tele2, T-Mobile en YouFone?

Robin Mobile

Robin Mobile Onbeperkt 4G

Als eerste kijken we naar Robin Mobile. Deze provider kwam in 2013 als eerste op de markt met een onbeperkt mobiel abonnement. Robin Mobile biedt 5 verschillende abonnementen aan, gebaseerd op de snelheid van het internet. Hoe duurder het abonnement, hoe sneller het internet.

Dat begint bij €14,95 per maand, met een snelheid van maximaal 1Mbps, en alleen toegang tot het 3G netwerk (TRAAG!!). Alle abonnementen daarna hebben wel gewoon 4G. Het duurste abonnement is €39,95, met een snelheid van 25Mbps.

Verbruik je 22 tot 26 keer meer MB’s per maand dan het Nederlands gemiddelde van 1.217MB? Dan wordt bij Robin Mobile de snelheid van je internet omlaag gegooid naar maximaal 1 Mbps.

Verder mag je bijvoorbeeld niet je hotspot delen met je matties of familie (maarrr wel voor eigen gebruik natuurlijk!), of je simkaart als data-only gebruiken (Helaas, het is dus niet voor je router te gebruiken).

Tele2 Onbeperkt 4G

Tele2 onbeperkt 4G abonnement

Dan Tele2. Daar hebben ze één abonnement met onbeperkte data, en natuurlijk ook onbeperkt bellen en SMS’en. Kost €25,- per maand. En maandelijks opzegbaar als je daar een euro per maand méér voor over hebt.

De maximumsnelheid van het Tele2 netwerk ligt op 225Mbps. Dat is megasnel, maar in de praktijk zal je het waarschijnlijk met iets minder moeten doen. De gemiddelde internetsnelheid bij Tele2 is 45mbps.

Het internet is écht onbeperkt, maar als je meer dan 5GB per dag verstookt wordt je verbinding tijdelijk stopgezet. Dan moet je een sms’je sturen voor extra data, en wordt je verbinding hersteld.

Binnen de EU heb je bij Tele2 8GB data per maand tot je beschikking. Ga je daar over heen dan betaal je €0,007 per MB.

Check hier de voorwaarden van Tele2.

T-Mobile Go Unlimited

T-Mobile onbeperkt 4G internet

T-Mobile Go Unlimited is het onbeperkt aanbod van T-Mobile. Onbeperkt internetten, bellen en SMS’en voor €35,- per maand. Maar met meerdere T-Mobile abonnementen op één adres kun je flink besparen.

De snelheid van het T-Mobile netwerk is gemiddeld 65Mbps, en is daarmee gemiddeld het snelste netwerk van Nederland.

Ook bij T-Mobile ligt de limiet op 5GB per dag, welke je steeds kunt aanvullen met 1GB. In tegenstelling tot Tele2 blijft het internet wel werken als de 5GB op is, maar wordt je internetsnelheid verlaagd naar 384kbps.

Binnen de EU mag je bij T-Mobile 10GB per maand gebruiken.

YouFone

Ook YouFone biedt tegenwoordig een onbeperkt mobiel abonnement aan. Het kwam negatief in het nieuws omdat het “onbeperkte” abonnement in de kleine lettertjes maar 15GB per maand bleek te zijn. Daar is niks aan veranderd, maar het staat nu wel duidelijker op de site. Maar daarmee is het vrij… ehm… beperkt.

Maar met een vanafprijs van €20,- per maand relatief gezien wel de goedkoopste.

YouFone zit op het betrouwbare netwerk van KPN. Dus gemiddeld 50mbps en goed bereik.

Conclusie

Wat blijkt? Onbeperkt is helemaal zo onbeperkt nog niet. Maar T-Mobile en Tele2 komen een heel eind, met 5GB data per dag, welke je gratis kunt aanvullen door een sms’je te sturen.

T-Mobile is met €35,- per maand een tientje duurder dan Tele2. Maar heb je meerdere T-Mobile abonnementen op één huisadres? Dan kun je dat flink omlaag brengen tot slechts €22,50 per maand, per abonnement. Verder is het T-Mobile netwerk gemiddeld sneller en betrouwbaarder dan dat van Tele2. Je krijgt 10GB data binnen de EU per maand, in tegenstelling tot 8GB bij Tele2. Ook blijft je internetverbinding gewoon werken als je door 5GB heen bent en niet aanvult. De snelheid gaat alleen flink omlaag, waar de internetverbinding bij Tele2 wordt uitgeschakeld.

Voor ons is de winnaar dus T-Mobile.

Maar met €25,- per maand ben je bij Tele2 een stuk goedkoper uit, als je niemand anders binnen je huishouden over de streep kunt trekken een T-Mobile abonnement af te sluiten. Kun je met bovenstaande punten leven, dan zit je bij Tele2 ook ongetwijfeld goed.

Bovenstaande prijzen en gegevens kunnen natuurlijk moment veranderen na het schrijven van dit artikel.

Even met alle 4G abonnementen vergelijken? Check hierrr onze handige vergelijkert:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *