Tweedehands spul

Psst… Tweedehandsje kopen? SwitchBay review

Wie heeft er nog nooit iets gekocht op Marktplaats? Je kunt er haast alles tweedehands vinden en vaak ook nog voor een leuke prijs. Helaas staat wat je vindt niet altijd gelijk aan wat je uiteindelijk in huis krijgt. En wanneer we het dan hebben over (dure) mobieltjes is de grap ver te zoeken. Daarom nemen we in dit artikel een nieuwe speler op de markt onder de loep: SwitchBay.

Waarom SwitchBay dan?

Laat ons eerlijk zijn: opgelicht worden staat niet op jouw bucket list (red. een loodjeslijst) Dat is een hoofdreden om NIET voor Marktplaats te kiezen, (Lees anders mijn persoonlijke ervaring met Marktplaats hier eens, zoek in de tekst op ‘schrik’) SwitchBay zegt het anders te doen: zij bieden kopers namelijk op elke bestelling een volledige aankoopbescherming:

  • Niet verzonden? Als je product afwijkt van de advertentie – die iPhone blijkt een speelgoedtelefoon – of je bestelling wordt niet verzonden, dan krijg je jouw volledige aankoopbedrag teruggestort.
  • Jij geeft oké: Je betaalt via iDEAL aan SwitchBay en zij betalen dat bedrag aan de verkoper. Dit doen ze pas wanneer jij het product hebt goedgekeurd.

Hoe dan?

Advertentie plaatsen is gratis, doe je in een paar simpele stappen. Communiceren hoef je niet zelf te doen met potentiële kopers. Geen oneindige onderhandelingen dus (als je daar wel van houdt: terug naar Marktplaats.nl of de Zwarte Markt in Beverwijk). Pas wanneer iemand jouw product koopt, krijg je een bericht via mail en sms. Verzend de verkoper het artikel, dan ontvangt de koper updates over de status. Natuurlijk staat er ook een heus support team (red. klantenserviceafdeling) klaar, mocht je ergens tegenaan lopen of vragen hebben.

Altijd de juiste prijs

Dit vind ik persoonlijk erg handig: SwitchBay houdt de actuele tweedehandse prijzen bij. Hoef je dus niet andermans advertenties te stealen (red. kopiëren) en weet je gewoon de juiste prijs meteen. Als verkoper krijg je een prijsadvies tijdens het plaatsen van je advertentie en als koper weet je dat SwitchBay de prijzen controleert, zodat je niet te veel betaalt.

Duidelijkheid

Ja, ze gebruiken best veel Engelse termen, maarrr eigenlijk doen ze best duidelijk verder. Bij de ‘Veelgestelde vragen’ vind je werkelijk waar een antwoord op de meest belangrijke vragen. Inloggen kun je makkelijk via je facebook- of googleprofiel (Ho! Hoeft niet! Kan ook met je mail) en een product aanbieden stelt niets voor. Je wordt er helemaal doorheen geloodst (met plaatjes!) en bent effectief in een mum van tijd je spullen aan het verkopen. Ook als koper hoef je niet lang te zoeken, alles is netjes gesorteerd en in een paar klikken vind je wat je moet hebben.

Waar zit die adder? (kost 5%)

Klinkt allemaal wel leuk en aardig (het is veilig, makkelijk, marktprijzen). Maar! SwitchBay wil er toch ook iets aan verdienen? Uiteraard, die schoorsteen moet roken. Maar ook daarover zijn ze transparant. Het plaatsen van een product is weliswaar gratis, maar ze vragen 5% transactiekosten aan de koper en verkoper. Bij de verkoper worden deze kosten ingehouden op het bedrag dat ze uitbetalen. Overigens rekenen ze deze kosten alleen als je jouw product daadwerkelijk verkoopt.

Voorbeeldje!

  • De Apple iPhone 6s 64GB – Zwart (je wilt ‘m!) kost € 239,00
  • Verkoper krijgt 95%: € 227,05
  • Koper betaalt 105%: € 250,96
  • Switchbay krijgt: € 23,90.

Iedereen blij, behalve Apple want je koopt géén nieuwe.

Wat zijn de nadelen van SwitchBay?

Het aanbod is – momenteel – relatief klein. Het assortiment bestaat voor een groot deel uit Apple, waardoor de keuze nog beperkter is, zeker als je géén Apple fanboy bent (red. hoi!). Maar de recensies van kopers en verkopers zijn erg positief. Zowel over de service als de producten. SwitchBay biedt een goed alternatief voor Marktplaats voor zoals ze zelf noemen: refurbished producten.

Wat ik nog mis zijn wat praktische tips over hoe je je devices nou goed leeghaalt. Je sexting foto’s deel je bijvoorbeeld liever niet met een willekeurige koper en sommige apps slaan sommige informatie heel stom op. Ik heb hier bijvoorbeeld nog een LG Optimus G liggen, mooi ter variatie in het assortiment van SwitchBay, die ik beter nu dan later kan verkopen. Voldoet terugzetten naar de fabrieksinstellingen? Of lees ik dan later in de Volkskrant hoe een slimme journalist een mobiel nog vol met kattenfoto’s (Snorri!) en bierfoto’s (Untappd!) tweedehands kocht? Tips in de comments graag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *