Hoelang gaat 4G nog mee?

De wereld van de mobiele connectiviteit is voortdurend in beweging, en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Het ene mobiele netwerk is nog niet verdwenen of het andere verschijnt alweer op de markt. 2G en 3G lijken al tot het verleden te behoren, en 4G-netwerken staan alweer gereed om door 5G vervangen te worden. Maar loopt het allemaal zo’n vaart? Wat is het nut van al die nieuwe generaties en kan je jouw oude netwerkverbinding nog wel gebruiken?

Vernieuwing is noodzaak

De wereld om ons heen wordt alsmaar digitaler, in alle opzichten. Zowel in het persoonlijk leven als in het zakelijk gebruik kun je tegenwoordig niet meer zonder internet. Of het nu gaat om het gebruik van social media, een werksysteem of puur een website raadplegen, we kunnen niet meer zonder een snelle mobiele verbinding.

Omdat er steeds meer mensen gebruik maken van mobiele netwerken, en deze ook steeds meer worden belast, moeten providers met hun tijd meegaan om de kwaliteit van het aanbod te waarborgen. Dit betekent dat een 2G- of 3G-netwerk genoodzaakt plaats zal moeten maken voor 4G en zelfs 5G. De G staat overigens voor ‘Generation’, wat niet meer betekent dan een nieuwere, verbeterde versie van het netwerk.

Zijn 2G en 3G al verleden tijd?

2G- en 3G-netwerken moeten dus wel omgezet worden naar nieuwe generaties. Dit is voor de gebruiker ook wenselijk, want de functionaliteiten van je netwerk zullen zienderogen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de snelheidsbeperking met een maximum van 3 Mbps bij 3G-apparaten, daar heb je bij 4G geen last meer van.

Waar nog wel 2G en 3G?

Zoals gezegd maken de meeste mensen momenteel al gebruik van een 4G-netwerk, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het hangt af van de provider waarmee je samenwerkt. Vodafone is bijvoorbeeld al gestopt met het aanbieden van 3G in januari 2020. En bij T-Mobile kon je tot juni 2021 nog gebruik maken van een 2G-netwerk. Bij KPN loopt het proces van uitfasering weer anders, hier kun je nog een 3G-netwerk gebruiken tot januari 2022.

4G al achterhaald?

Het verdwijnen van 2G en 3G is onvermijdelijk, en bovendien gebruiken de meeste mensen in deze tijd überhaupt al een 4G-netwerk. Maar moet je jezelf, als je 4G hebt, al voorbereiden op 5G, of loopt het niet zo’n vaart? De ontwikkelingen van 5G zijn volop in gang, maar de komende jaren hoef je niet bang te zijn dat je met je 4G-netwerk niet meer uit de voeten kunt. De meeste apparaten die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, kennen zowel een 4G- als 5G-functionaliteit. En dat zal ook gelden voor de meeste apparaten die de komende jaren op de markt verschijnen.

Waarom hebben we 5G nodig?

4G is sneller dan 3G, en 5G is weer sneller dan 4G. Dat is cruciaal in een wereld die alsmaar digitaler wordt. De grenzen van wat een 4G-netwerk aan kan zijn we langzaam aan het bereiken, en met 5G wordt ervoor gezorgd dat de groeiende lijn binnen de datacommunicatie wordt bijgehouden.

Data is steeds belangrijker en er wordt steeds meer van gebruikt. Maar ook de stijgende lijn in het aantal apparaten dat gebruikmaakt van een mobiele verbinding blijft groeien. Daar moet het snelle 5G ook een antwoord op bieden. Met 5G is een snelheid te behalen van maximaal 10 gigabit per seconde, een consument heeft gemiddeld genoeg aan 1 gigabit per seconde.

De voordelen van 5G

De functionaliteiten van 5G brengen op verschillende fronten uitkomst. In eerste instantie is 5G breed inzetbaar, op een verscheidenheid aan apparaten. Naast je smartphone of tablet kan je verbinding maken met allerlei soorten slimme apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je huisinrichting. Je kunt verbonden zijn met de deurbel, of bijvoorbeeld met de lampen in je huis. Maar ook de koelkast of een geluidsinstallatie, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt via 5G verbinding maken.

Andere toepassingen

Denk ook eens aan de infrastructuur van Nederland. Daar kan 5G ook veel voor betekenen om het verkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo kan er gemonitord worden via lantaarnpalen hoeveel verkeer er op de weg rijdt, door verbinding te maken met de auto’s. Of als toepassing in zelfrijdende auto’s kan 5G van grote waarde zijn.

De landbouw is ook een voorbeeld van een sector die gebaat is bij 5G. De snelle en slimme communicatie van de apparatuur kan een cruciaal verschil maken bij de melkveehouderij, om maar wat te noemen. Maar je kunt ook denken aan sensoren in de grond, die meten wanneer de grond droog is en besproeid moet worden. Zo zijn er tal van oplossingen te bedenken met 5G.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *