Nu.nl deed navraag bij de talking heads in de sector. Hier de highlights voor 2016:
- Tele2 verwacht eerste kwartaal een landelijk dekkend netwerk.
- Mobiel dataverbruik blijft stijgen. Volgens Ericsson vertienvoudigd het dataverbruik in 2021 in de wereld. Volgens Telecompaper is dat eerder een factor 14 tot 15. (Volgens Onbeperkt4g.com is dat eerder een factor 100, nu we toch maar cijfers roepen).
- Eerder, bij 3G, had men de ‘data-explosie’ (en dat levert dan een big-data-bang op?) onderschat. Netwerken overvol en onderuit. Volgens T-Mobile technisch directeur Nederland Lampros Iskos: “De verwachting, destijds, was niet dat er zo’n explosie aan data zou plaatsvinden. Maar uiteindelijk gebeurde dat wel, en raakte het netwerk geblokkeerd. Sommige voorspellingen zijn soms niet erg nauwkeurig.”
- 4G is meer op de toekomst gericht – lees – grote hoeveelheden data. 4G kan meerdere frequenties gebruiken. 3G is 2100 MHz-frequentieband. 4G is ook 800 en 2600 MHz. Stapelen! Echter. Hogere frequenties hebben korter bereik en werken slechter in huis. Wel hogere snelheden. Lagere frequenties hebben langer bereik en werken beter in huis. Dus. Stapelen!
- T-Mobile had eerst alleen hogere frequenties: dus slecht in huis. (en ook daarom verliest T-Mobile klanten). Dus moesten ze meer zendmasten plaatsen. Nu eindelijk – hè hè – plaatsen ze ook zendmasten voor lagere frequenties. Terwijl andere providers juist eerst met lagere frequenties begonnen.
- Nieuw: carrier aggregation. Het mixen van bandbreedtes.
- Nieuw: ongelicentieerde frequenties. Dat houdt in het gebruik van WiFi frequenties (802.11b, 802.11g en 802.11n gebruiken de 2,4 gigahertzband. De 802.11a- en 802.11n-standaard gebruiken de 5GHz-band). Op 2,4 GHz is dus geen licentie nodig, maar let op er is ook bijna geen regelgeving. Handig met je magnetron en draadloze telefoon, die soms ook dezelfde frequentie gebruiken. Op bijvoorbeeld festivals of evenementen plaatsen ze kleine antennes bij (small cells)
- Probleem met 4G: te hoge latency. Das de vertraging op de verbinding. Hebben we 5G voor nodig.